torsdag 19 mars 2009

Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun protesterar mot regeringens planer att sälja ut de svenska Apoteken!

PRESSMEDDELANDE 2009-03-19

Fredagen den 20 mars genomför socialdemokraterna en aktivitet utanför apoteken i Vaggeryd och Skillingaryd. Vi vill uppmärksamma människor på de planer regeringen Reinfeldt har när det gäller apoteken.

Sverige och svenska folket har ett av världens mest effektiva system för att hantera och sälja läkemedel. Svenska folket har bland de lägsta priserna på läkemedel i Europa.

Nu vill regeringen Reinfeldt sälja ut över 400 apotek. Förändringarna görs av ideologiska skäl och gynnar främst internationella läkemedelsgrossister. Apoteksmarknaden och läkemedel är en viktig del av hälso- och sjukvården och därför ingen naturlig marknad där marknadsmekanismer fungerar. Skattebetalarna står för 80% av kostnaderna när det gäller receptbelagda läkemedel.

Regeringen vill sälja ut lönsamma apotek till privata företag och låta staten under en ”övergångsperiod” ha ett fortsatt ansvar för de olönsamma apoteken. I förlängningen innebär detta att apotek på mindre orter, som i vår kommun, kommer att försvinna.

Vinstintresset är ingen bra drivkraft för en säker läkemedelshantering. Det blir dyrare för skattebetalarna och sämre tillgänglighet i glesbygden. Vi, socialdemokrater, vill istället se en utveckling och reformering av apoteksmarknaden:

Gör det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i vanliga livsmedelsbutiker.
Förbättra service och tillgänglighet genom längre öppettider och låt fler butiker på landsbygden få avtal med Apoteket.
Ökade insatser för våra äldre så att de slipper få ordinerat fel eller onödigt mycket läkemedel.

Under fredagen kommer vi att finnas utanför apoteket i Vaggeryd 09.45 – 10.45 och utanför apoteket i Skillingaryd 11.00 – 12.00


För ytterligare upplysningar kontakta:

Carina Ödebrink Thomas Strand
070-217 60 76 070-248 83 01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar