torsdag 19 mars 2009

Bekämpa arbetslösheten, inte arbetstagare

"Vi har en av Europas mest flexibla arbetsmarknader. Det känns inte aktuellt att ta upp en diskussion om arbetsrätten. När de ändå gör det känns det lite tondövt". Det sa Anders Borg i Ekots lördagsintervju när han attackerade Svenskt Näringslivs krav på att riva i arbetsrätten.

Men nu är Maud Olofsson och Centern inne på exakt samma tankegångar som Svenskt Näringsliv. Nu ligger en konflikt inom den borgerliga regeringen för öppen dager. Mitt i en brinnande jobbkris så väljer Maud Olofsson och Centern att attackera svensk fackföreningsrörelse och löntagarna. Det är inte bara tondövt. Det är också huvudlöst.

Nu behövs kraftsamling för att bekämpa den ökande arbetslösheten. Det behövs fler utbildningsplatser, mer satsning på grön teknik och det behövs framför allt ökade statsbidrag till kommuner och landsting. Men det blir inga extrapengar till kommuner och landsting i vårbudgeten från den borgerliga regeringen, enligt Svenska Dagbladet.

Det är ett chockbesked, ett dråpslag. Nu hotas välfärden genom att kommuner och landsting måste varsla och säga upp offentliganställd personal. 15 000 personer kan försvinna från landets skolor, sjukhus, äldreboenden och andra delar av den svenska välfärden enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Den borgerliga regeringen är inte bara passiv. Den är också kontraproduktiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar