fredag 13 mars 2009

Så kan det gå med borgerligt styre

Kultur- och fritidsnämden i Vaggeryds kommun ska spara mellan 500 000 och 750 000 kronor under 2010, skriver Jönköpings-Posten i dagens tidning. Och kultur- och fritidschefen Göran Svensson säger enligt samma tidning: "Det här blir den mest märkbara neddragningen som vår verksamhet någonsin har gjort. Det komer att märkas oerhört tydligt".

Så kan det gå med borgerlig politik. Den moderatstyrda regeringen har prioriterat stora skattesäkningar, 70-80 miljarder kronor, som framför allt gynnat de med stora inkomster. För att finansiera dessa gigantiska skattesäkningar så har bland annat kommunerna fått vara med och betala. Statsbidragen till kommunerna är frysta. Och nu visar det sig med tydlighet vad det får för konsekvenser.

För några dagar sedan larmade Lärarnas Riklsförbund om att redan har tusen lärare varslats och mer är att vänta. Och Vaggeryds kommun är inget undantag. Nu ska kultur och fritid spara. Och det är en liten nämnd i Vaggeryds kommun. Vad kommer inte att hända när besparingarna avseende socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd blir kända?

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har kraftigt varnat för vad som håller på att hända. De har ställt krav på ökade statsbidrag. Och då ska ni veta att SKL styrs av en borgerlig majoritet och med en moderat ordförande. Men den borgerliga regeringen är som vanligt passiv. De ger inga besked. Förmodligen blir den borgerliga regeringen tvungen att komma med någonting i vårbudgeten, men med största sannolikhet blir det alldeles för lite pengar. Så går det när man prioriterar skattesäkningar för de med de största inkomsterna. Vi socialdemokrater vill kraftigt öka statsbidragen ut till kommuner och landsting.

Och så åter till Vaggeryds kommun. Orsaken till det vi idag kan läsa om i Jönköpings-Posten är att vi både har en borgerlig regering och en borgerlig majoritet i kommunen. Det är inte så länge sedan vi kunde läsa om deras interna gräl, vilket fick kommunalrådet Bengt Dahlqvist (m) att surna till. Han blev sur på att några borgerliga politiker i Vaggeryds kommun inser att det här inte går i längden. Det krävs en skattehöjning för att säkra kvaliteten.

Jag kan konstatera att borgerlig politik håller på att kapsejsa. Det håller inte att stå vid sidan om och bara titta på. Men snart är det val. Se då till att rösta bort de borgerliga från makten i Vaggeryds kommun och rösta bort den borgerliga regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar