måndag 21 september 2009

En krisbudget med ökade klyftor

Finansminister Borg kan ställa in den berömda promenaden till riksdagen idag. Budgeten presenterade han redan igår för pressen. Den borgerliga regeringen prioriterar att prata med journalister. Först därefter går man till riksdagen.

Det är en krisbudget som finansministern presenterar idag. Ekonomin krymper kraftigt. Det verkligt skrämmande är att arbetslösheten fortsätter att stiga och spås bli 11,4 procent 2010 och 11,6 procent 2011. Vår arbetslöshet stiger snabbare än omvärldens, inte minst ungdomsarbetslösheten sticker i väg. Det rår inte 200 kronor i skattesänkning på utan det är ansvarslös politik.

Det är tredje budgeten i rad som finansministern skriver upp arbetslösheten och skriver ner antalet jobb. 300 000 jobb försvinner mellan 2008-2010, därav 60 000 jobb i offentlig sektor. Men politiken läggs inte om utan man fortsätter att låna till skattesänkningar. Det tycker jag är ansvarslöst. Problemet är att man ständigt lånar till skattesänkningar och det är det som gör att Sverige nu halkar efter.

Nu ökar klyftorna i samhället. Skillnaden mellan vad en pensionär och en löntagare betalar i skatt ökar. Borg lyssnar överhuvud taget inte på pensionärerna. Dessutom ökar andelen fattiga med 30 procent mellan åren 2006-2010. Och mellan åren 2006-2010 ökar kommunernas kostnader för socialbidrag med 50 procent. Tala om klasspolitik.

Vi kan inte ha en politik där Sverige halkar, utan man bör satsa på jobben, investera i välfärden, satsa mer på utbildning och vara tydlig med att när Sverige får 100 miljarder kronor i underskott, då är det ansvarslöst att låna till skattesänkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar