onsdag 9 september 2009

Drygt 3 miljoner i vinst till privat förskola

Då och då blir jag rejält upprörd över sakernas tillstånd. Igår var en sådan dag. Då läste jag om en förskolechef som för ett år sedan fick köpa fyra förskolor av Stockholms stad för 600 000 kronor. Nu sitter vi med facit i hand. På ett år plockar denne förskolechef ut en vinst på drygt 3 miljoner kronor. Tala om klipp. Det ska löna sig att jobba som regeringen och den borgerliga majoriteten i Stockholms stad säger.

Det klingar rätt falskt med tanke på att Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson sa att man ska vara försiktig med skattebetalarnas pengar i samband med Volvo och SAAB:s kris. Men hallå! Avknoppningen av de fyra förskolorna handlar ju också om skattebetalarnas pengar.

Och valfriheten är det inte heller så noga med i Årsta, där de fyra förskolorna ligger. I och med privatisering av förskolorna har det gått från ett kommunalt monopol till ett privat. De föräldrar som vill ha sina barn i en kommunal förskola saknar nu helt alternativ.

Det är dags att säga ifrån. Våra skattemedel som byggt upp vår gemensamma välfärd ska inte slumpas bort till privata aktörer som sedan kan skära guld med täljknivar. Förskole- och skolverksamhet bekostas av skattemedel. Vinster ska därför återföras till verksamheten och inte hamna i privata fickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar