måndag 15 juni 2009

Björklund stänger dörrar, igen

Nu är Björklund igång igen. Nu vill han och den borgerliga regeringen förbjuda elever att läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux om de har godkänt eller bättre i slutbetyg. Vad är det för syn på bildning och livslångt lärande? Varför vill man förhindra elever att få en andra chans?

Det livslånga lärandet innebär självklart att ungdomar som inte har haft intresse för studier, eller som av olika anledningar inte haft förmåga eller ork på gymnasiet, ska få en chans att komma igen. Varför ska man bestraffa ungdomar som vill förbättra sina möjligheter att få ett nytt jobb eller komma in på en högskola.

Vi vet av egen erfarenhet att vi utvecklas och mognar olika fort under tonårstiden. Självklart ska vi arbeta för att alla elever klarar sina gymnasiestudier under tre år. Tyvärr är inte livet så enkelt. Alla gör inte det, av olika anledningar. Då ska man inte straffas utan uppmuntras att komma igen.
Risken är att Björklunds förslag får negativa konsekvenser. Istället för att försöka få ett godkänt betyg så satsar man medvetet på att få icke godkänt, för då har man rätt att läsa på Komvux.

Än en gång har vi fått bevis på att Björklund och den borgerliga regeringen vill införa återvändsgränder, inte öppna dörrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar