måndag 22 juni 2009

Barn och äldre får betala priset i Vaggeryds kommun.

I kväll är det fullmäktigemöte i Vaggeryds kommun. Då ska budgeten för 2010 diskuteras och beslutas. Jag undrar om Gert Jonsson, ordförande i BUN, kommer att vara lika lyrisk som han var efter valet 2006. Då såg han fram mot fyra år med borgerligt styre i riksdag, landsting och kommun.

Hans partikollega i riksdagen, Anders Borg, sa efter valet att det kommer att ta ca två år innan vi ser effekterna av en borgerlig regering. Det ser vi nu och kommer att bli varse i kväll på fullmäktige. Stora besparingar väntar inom socialnämd och barn- och utbildningsnämnd. Besparingar i form av färre personal och sämre kvalitet.

Det blir barnen och de äldre som får betala priset för borgerlig passivitet. Finanskrisen och lågkonjukturen kan vi inte beskylla de borgerliga för, men vi kan rikta skarp kritik för hur de hanterar krisen. Eller rättare sagt att de inte hanterar den alls.

Sveriges kommuner och landsting, Konjukturinstitutet och regerings egna finanspolitiska råd har vädjat om mer resurser till landsting och kommuner. Men den borgerliga regeringen säger nej. Det drabbar nu med full kraft Vaggeryds kommun.

Stora skattesänkningar, mest till dem som har det bäst, har ätit upp det överskott som s-regeringen byggde upp under flera år. Överskott som vi så väl hade behövt i dessa ekonomiskt svåra tider.

Nu får barnen och de äldre betala priset. Det är de borgerliga partierna överens om i Vaggeryds kommun. Vi socialdemokrater vill möta detta genom att höja skatten med 50 öre. Vi tror nämligen att kommuninnevånare vill vara med och solidariskt stödja barn och äldre. Men de borgerliga partierna kan inte ge besked i denna fråga. De är inte överens. Sorgerligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar