tisdag 28 april 2009

Gymnasieskola för arbetslöshet

Regeringens förslag till ny gymnasieskola ger otillräckliga kunskaper för ett modernt arbetsliv, och stänger dörrar för vidare studier på både yrkesutbildningar och högskola. Allt fler yrken kräver goda kunskaper i svenska, engelska och matematik – det finns inte längre några enkla jobb. När nästa jobbkris kommer blir det svårare för eleverna på de yrkesförberedande programmen att få ett nytt jobb.

Björklund ger en halv ungdomsgeneration respass till komvux eftersom det de lär sig på gymnasiet inte kommer att räcka till. Samtidigt har den borgerliga regeringen skurit ner mer än en miljard på komvux och var tredje plats är borta, så där kommer man inte att kunna ta emot dem.

Nästan hälften av alla gymnasieelever berövas nu den grundläggande behörigheten till högskolan, trots att 50% på Barn- och fritidsprogrammet och 40 % på Elprogrammet vill börja studera där enligt SCB. Många kvalificerade yrkesutbildningar (KY) kräver också dessa kunskaper för att eleven ska bli antagen.

Vi tycker att det är bra med höga krav för att kunna komma in på högskolan, men vi vill ge alla en chans att läsa de kurser som krävs. Vi ställer höga kunskapskrav på alla. Vi vet också att näringslivet kräver allt högre kunskaper i alla branscher. Det kanske räckte med mindre kunskaper förr i tiden, och Björklund är kvar i gårdagens skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar