fredag 13 mars 2009

Satsa på unga forskare, Leijonborg!

Lars Leijonborg skriver på DN-debatt att nu ska högskolor få möjlighet att få examensrätt för doktorer inom ett profilområde. Det är exakt samma förslag som vi socialdemokrater fört fram i vår forskningsmotion. Så på den punkten gör Leijonborg rätt.

Sedan skriver han också att inga fler högskolor ska få bli universitet. Det finns idag några ansökningar om detta och nu grusas dessa högskolors ambitioner. Jag tycker att Leijonborg är för drastisk. Jag vill inte heller in blanco utlova att de som sökt ska få bli universitet. Men jag tycker att deras ansökningar skulle prövas seriöst och inte bara avfärdas med några meningar.

Sedan skryter Leijonborg om den borgerliga regeringens forskningssatsningar. Det hör väl till, men det finns ett och annat att säga om den borgerliga regeringens forskningspolitik. De vill topp- och detaljstyra forskningen, vilket har fått forskarvärlden att reagera.

En viktig kvalitetsåtgärd glömmer Leijonborg. Det är mycket viktigt att förbättra unga forskares situation och karriärmöjligheter. Om det skriver Leijonborg ingenting. Det är beklagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar