tisdag 31 mars 2009

Dialog, inte isolering

Signaturen BP kritiserar i dagens Jönköpings-Posten oss Kristna socialdemokrater i Jönköpings län för att vi vill att den svenska regeringen och utrikesminister Carl Bildt aktivt verkar för att EU avbryter sin isolering och bojkott av Hamas. Därför uppmanar vi Carl Bildt att tala med Hamas!

Ytterst handlar det om hur vi ser på konflikter. Vi vet av egna erfarenheter att konflikter bara kan lösas eller hanteras om alla berörda parter involveras i processen. Om två personer råkat i djup konflikt med varandra, så kan man inte komma fram till en långsiktig lösning genom att bara prata med den ene personen. Det krävs samtal med alla inblandade. Denna princip måste också gälla i konflikten mellan Israel och Palestina. Hamas är en del av problemet men också en del av lösningen. Hamas kan därför inte hållas utanför fredsdialogen.

Vi broderskapare betonade också i vårt uttalande att vi inte stöder Hamas ideologi eller politiska hållning. Men vi är övertygade om att man måste vara beredd att tala med parter som man politiskt och ideologiskt står långt ifrån. Nu är det ett sådant allvarligt läge.

Olof Palme ville en förändring i konflikten mellan Israel och Palestina. Därför bjöd han in Yassir Arafat till Stockholm. Då blev reaktionerna likartade med dem vi ser idag. Kritiken var stark och högljudd. Palme bjuder in en terrorist och det var totalt fel. I historiens ljus vet vi vad detta djärva politiska agerande fick för konsekvenser. Det banade väg för Osloprocessen och kom att förändra PLO.

Den svenska regeringen med Carl Bildt som utrikesminister borde ta vara på chansen att spela en aktiv och central roll i att förändra EU:s och väst hållning i konflikten mellan Israel och Palestina. Det är dags att skrota bojkottpolitiken och verka för att alla relevanta parter involveras i fredssamtalen. Om den politiska isoleringen av Hamas bryts har Sverige unikt kraftfulla instrument under kommande ordförandeskap i EU för att vända utvecklingen i Mellanöstern.

Trots flera misslyckade fredsansträngningar under drygt sextio år, får vi aldrig överge hoppet om en verklig och varaktig fred mellan Israel och Palestina. Den svenska regeringen och EU måste bli än mer aktiva för att stödja en verklig fredsdialog. Det kräver att EU överger sin politiska hållning och avbryter sin isoleringspolitik mot Hamas. En varaktig fred mellan Israel och Palestina är inte långsiktigt möjlig om Hamas hålls utanför fredsdialogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar