lördag 14 mars 2009

Kd vill försämra våra apotek

Stefan Attefall och Irene Oskarsson, båda kd, likställer det svenska apotekssystemet med Nordkorea och Kuba i dagens JP (Jönköpings-Posten). Sicket snack från två riksdagsledamöter och som tillhör ett parti som vill föra en hög etisk svansföring. Det är så dumt att det inte är värt någon vidare kommentar.

De båda kd:arena tror på fullast allvar att ett slopat apoteksmonopol ska leda till fler apotek och billigare läkemedel. Det är de tämligen ensamma om att hävda. Kritiken mot den borgerliga regeringens förslag att avreglera och sälja ut apoteken har varit omfattande från tunga remissinstanser.

OECD konstaterade för något år sedan att Sverige har ett av de mest kostnadseffektiva distributionssystemen för läkemedel i världen. Men det bryr sig inte den borgerliga regeringen om. De vill nu avreglera och sälja ut mer än hälften av dagens drygt 900 apotek. Av de 450 apotek som finns kvar i statens ägo ska 200 läggas i ett särskilt statligt bolag som allteftersom ska kunna sälja apotek till enskilda apotekare. Dessutom ska Apoteket AB operera på samma vinstmaximerande sätt som de privatägda apoteken.

I praktiken kommer apoteksmarknaden inte längre att ha en god och säker läkemedelsförsörjning som mål. Det är vinstmaximering som gäller. Och betänk då vad detta innebär i längden, särskilt om det blir de stora internationella apotekskedjorna som får sätta dagordningen. Det var exakt vad som hände i Norge, och som utredningen har sneglat på. Efter avregleringen i Norge är det tre internationella kedjor står för cirka 93 procent av marknaden.

Apoteket AB har i nuvarande form som huvuduppgift att tjäna allmänheten istället för att tjäna pengar. Det garanterar hög säkerhet. Det gör också att service kan upprätthållas på orter där det är ekonomiskt olönsamt. Följderna av en avreglering blir att olönsamma apotek i glesbygd så småningom läggs ner.

Så, rör inte våra apotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar