onsdag 24 mars 2010

En klantig borgerlig regering

Denna dag började med en mässa i riksdagens andaktsrum. Den kristna gruppen inbjöd till nattvardsfirande. Det blev en bra start på dagen då man fick chans att lugna ner sig och reflektera.


Men nu är det full rulle, igen. Dagen är fylld av olika möten. Jag ska träffa representant från Chalmers, Göteborg, som vill starta en lärarutbildning. Och senare i kväll blir det telefonmöte med en arbetsgrupp inom Broderskapsrörelsen. Dess emellan blir det interna möten med s-ledamöter i utbildningsutskottet då vi ska diskutera de utbildningsproppar som lagts på riksdagens bord. En sådan är förslaget till nya skollag som omfattar mer än tusen sidor. Lagrådet har kritiserat regeringen för att presentera ett dåligt lagförslag med ett stort antal fel och brister.


Men det är inte bara förslaget till skollag som får kritik från lagrådet. Det får även förslagen till Plan- och bygglag samt Kärnkraftslagen. En av landets främsta och mest erfarna jurister i lagrådet, justitierådet Bo Svensson, har intervjuats i Göteborgs Posten (23 mars) och säger att han "inte tvekar att beskriva regeringen som nybörjare i att regera." Och han fortsätter: "Regeringen har startat arbetet för sent, inte haft juridiskt kunnigt folk...."

Jag tycker det är helt oacceptabelt att regeringen med sitt agerande undergräver förtroendet för regeringsmakten och tvingar igenom dåligt underbyggda och ofullständiga lagförslag i Sveriges Riksdag. Det handlar om en regering som inte har kompetens att använda sig av experternas sakkunskap, inte är beredd att lyssna på konstruktiva invändningar. Man är så ideologiskt förblindad och låst i sina egna förslag att man inte har förmåga att ändra sig när verkligheten gör sig påmind.

Så i ren desperation tvingar regeringen nu fram över 100-talet dåligt underbyggda propositioner och lagförslag de sista månaderna före valet. De vågar tydligen inte lita på att få förtroende en ny mandatperiod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar