onsdag 7 april 2010

12 miljarder mindre till välfärden

12 miljarder försvinner från kommuner och landsting nästa år. Det beskedet lämnar nu Anders Borg. Det innebär tolv miljarder mindre till välfärden. Det motsvarar närmare 35 000 välfärdsarbetare, såsom lärare, förskolelärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal.

Det här är ju inte klokt, även om det är bra att den moderatstyrda regeringen nu visar sitt rätta ansikte. För dem är skattesänkningar viktigare än mer resurser till välfärden.

Anders Borg hänvisar till Konjunkturinstitutets (KI) rapport om konjunkturläget som visar på en förbättrad utveckling i kommunerna nästa år. Men antingen så missuppfattar Borg helt och fullt KI:s rapport eller misstolkar han den avsiktligt. Hela KI:s prognos om utvecklingen för kommunsektorn bygger på att kommunerna tillförs 13,5 miljarder mer än vad regeringen hittills planerat. Utan detta resurstillskott väntar det enligt KI nedskärningar.

Kontrasten mot oss socialdemokrater blir tydlig. Nästa år behövs ett tillskott till kommunerna riktat inte minst mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar. Det är viktigare än nya stora skattesänkningar. Under det senaste året har 25 000 jobb försvunnit från kommun och landsting. Nu fattar regeringen aktiva beslut om att ytterligare 35 000 välfärdsarbetare ska bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar