måndag 22 mars 2010

Kristen vänster glöder för solidaritet och rättvisa

Kd är idag ett tydligt högerparti. Det har Stefan Ottosson, kristdemokrat i Vaggeryd, tydliggjort genom två insändare mot oss i Broderskapsrörelsen. I sin senaste insändare ger han sken av att kd är det enda parti som står för en kristen människosyn och värdegrund. Därför slår han på stora trumman och påstår att vi kristna socialdemokrater inte tydligt står upp för ”de värden i samhället som inspirerats av den kristna traditionen”.

För oss i den kristna vänstern utgör tron en inspiration till politisk handling, vår tro är en kraft för radikal samhällsomvandling. Tron övertygar oss om att människan är en gemenskapsvarelse, att varje människa ofrånkomligen är beroende av andra människor. Först när var och en ser sig själv och andra som unika individer, beroende av varandra, kan samhället omdanas i en riktning där människans frihet inte står i motsättning till jämlikhet och solidaritet.

Den kristna vänsterns budskap går hand i hand med arbetarrörelsens mål om ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan etniska och religiösa klyftor, utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning och ett samhälle utan fördomar och diskriminering, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde. Dessa utgångspunkter präglar den kristna vänsterns ställningstaganden i alla politiska sakfrågor. Därför springer vi inte och gömmer oss som Stefan Ottosson påstår. Vi är kristna socialdemokrater. Vi är den kristna vänstern och det är vi stolta över.

Stefan Ottosson, många kristna bejakar faktiskt en könsneutral äktenskapslagstiftning såsom Sveriges största kyrka, Svenska kyrkan, och flera frikyrkor. Så när det gäller äktenskapsfrågan så står ni kristdemokrater ensamma. Alla andra partier i Sveriges riksdag välkomnade en könsneutral äktenskapslagstiftning och det finns faktiskt troende riksdagsledamöter i alla partier.

Till sist Stefan Ottosson, förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring var riktigt dåligt. Att inte få sammanstråla med nära och kära kan knappast skapa förutsättningar för en bra integration. Till kd:s och fp:s försvar ska sägas att moderaterna tycks ha fått backa från ett i grunden mera långtgående förslag, där bland annat även barnfamiljer skulle omfattas av kravet. Men det blev en kompromiss. Fortfarande är det så att makar utan barn kan hållas splittrade upp mot fem till sex år. Så Stefan, jag vet nog vad jag röstar emot och den borgerliga majoritetens familjesplittrande beslut borde få kd att fundera över konsekvenserna med tanke på den profil som partiet i övrigt för när det gäller familjesammanhållning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar