torsdag 18 mars 2010

Borgerlig passivitet innebär att allt färre arbetslösa får utbildning

Arbetslösheten är den högsta sedan början på 1990-talet. Trots det har den borgerliga regeringen sett till att allt färre arbetslösa får utbildning. I dag är 458 000 arbetslösa i Sverige, men bara 5 895 personer deltar i en kvalificerad arbetsmarknadsutbildning.

Den borgerliga regeringen har lagt om arbetsmarknadspolitiken från aktiva till passiva åtgärder. Den största skillnaden är att de arbetssökandes möjligheter att få arbetsmarknadsutbildning och praktik har minskat kraftigt. Jämfört med våren 2006 har antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen skurits ner med över hälften, vilket är anmärkningsvärt. Detta har skett trots att utvärderingar visar att den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen ger den enskilde mycket goda chanser att etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringens passiva arbetsmarknadspolitik får kritik från Arbetsförmedlingen och LO. Även regeringens egna finanspolitiska råd anser att antalet utbildningsplatser bör tredubblas till 15 000.

Politik gör skillnad. Vi socialdemokrater vill att staten ska investera i 100 000 nya jobb- och utbildningsplatser. Det är att tänka offensivt och möta jobbkrisen med aktiva åtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar