lördag 31 oktober 2009

Ny rapport från jobbkongressen

Det är lördag och en ny dag på jobbkongressen. Idag står den gemensamma välfärdens frågor i centrum. Hur ska vi slå vakt om och utveckla vår gemensamma välfärd? Hur säkrar vi att patienten kommer i centrum och inte bara blir en kund i ett marknadssystem. Och hur ska vi finansiera välfärden?

Igår stod utbildningsfrågorna i centrum. Det var en bra debatt med många inlägg. De två frågor som diskuterades mest var friskoleetableringar och om vi ska förbjuda vinstutdelning i friskolesystemet.

Partikongressen sa ett tydligt nej till att införa ett kommunalt veto mot att starta friskolor. Däremot betonade kongresen att det behövs ett skärpt system för att få starta friskolor. Det ska krävas ett samarbetsavtal mellan kommunen och friskolan. Kommer man inte överens får en högre instans fälla avgörandet, men kommunens ord ska väga tungt i frågan.

Partikongressen sa också nej till att lagstifta mot vinstutdelning. Bakgrunden är att det är oerhört svårt att lagstifta mot detta eftersom lagen går att kringå genom att istället göra stora pensionsavsättningar, höja löner kraftigt eller låta fastighetsbolag ta ut stora hyror. Men partiets skrivningar markerar dock att vi säger nej till stora aktieutdelningar och vinstuttag särskilt när det går ut över kvaliteten. Vi vill komma åt detta genom att skärpa regelsystemet. Vi vill att kvalitetskontrollen och insynen ska öka. Principen är att vår gemensamma välfärd ska finansieras via våra skatter och därför accepterar vi inte att aktieägare kan göra stora vinstuttag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar