torsdag 27 augusti 2009

Regeringen satsar för lite och för sent

Igår droppade regeringen några åtgärder ur sin kommande budget. De vill ju framstå som kraftfulla i rådande jobbkris, men sanningen är att det är kraftlösa åtgärder som kommer alldeles för sent.

Regeringen har efter valet 2006 grävt ett stort svart hål i arbetsmarknadspolitiken. Före valet hade vi 142 000 heltidsstuderande på Komvux. 2008 hade regeringen minskat det till 100 000, en minskning med 30 %. Nu skjuter man till 10 000 platser

Samma sak hände inom arbetsmarknadsutbildning. I oktober 2006 fick 13 000 personer en arbetsmarknadsutbildning. Sedan agerade den borgerliga regeringen och i oktober 2008 var det knappt 4 000 personer som fick en sådan utbildning. Nu skjuter man till 1 000 platser.

Nu skottar man igen lite i gropen. Men det är fortfarande ett stort svart hål.

Nästa år väntas en halv miljon svenskar vara arbetslösa. Vad svarar regeringen på detta? Jo, man skjuter till några tusen platser i yrkesutbildning och några coacher - som inte har några jobb att coacha till.

Och det cyniska är att moderaterna vill låna pengar till ytterligare skattesänkningar istället för att investera mer i jobb och utbildning.

Professor Lars Calmfors är ordförande i regeringens eget finanspolitiska råd. Han kritiserar också regeringen och menar att de fortfarande satsar för lite på arbetsmarknadsutbildning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar