onsdag 26 augusti 2009

"Det finns ingen pressfrihet i Sverige", säger Zvi Mazel

Ibland får man ta sig för pannan. Som igår, när jag läste vad Israels förre ambassadör i Sverige, Zvi Mazel, klämde i med häromdagen. Han sa: "Det finns ingen pressfrihet i Sverige". Han var inte ambassadör i Sverige på 1800-talet, utan mellan 2002 och 2004.

Han nöjde sig inte med det utfallet, utan fortsatte: "Åttio procent av tidningarna där - särskilt de fyra stora nationella tidningarna i Stockholm och hundratals landsortstidningar, vilka sätter den offentliga samtalstonen i Sverige - är på något sätt knutna till den socialdemokratiska rörelsen och facket, vilka bägge är anti-Israel".

Med "de fyra stora" syftar han förmodligen på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Hur de skulle vara knutna till socialdemokratin eller fackföreningsrörelsen förklarar han inte. LO var tidigare storägare i Aftonbladet men äger numera nio procent av tidningen. Resten ägs av den norska mediekoncernen Schibsted, som även äger Svenska Dagbladet. DN och Expressen ägs av Bonnierkoncernen.

Jag förväntar mig faktiskt lite mer av en person som tjänstgjort som ambassadör. Han borde ju veta bättre hur det svenska samhället fungerar. Sådana här uttalandet gynnar definitivt inte Israel.

Över huvud taget tycker jag att den israeliska regeringens agerande är märkligt. Jag har förståelse för om de reagerar på artikeln i Aftonbladet, men de måste också visa förståelse för den svenska press- och yttrandefriheten. Jag tror att det kan finnas andra orsaker till Israels överreaktion. Landet har en högernationalistisk regering och de känner sig ifrågasatta av många länder. När nu Sverige är ordförande i EU ser de en möjlighet att agera för att vinna fördelar i fredsförhandlingarna. Sedan kan det ju också vara så att några ministrar ser en möjlighet att vinna inrikespolitiska poäng på denna diplomatiska strid. Vanligtvis brukar sådana här utfall komma från länder utan demokratisk tradition. Utrikesminister Lieberman är den minister som varit mest högljudd. Han växte upp i Sovjetunionen. Han kanske fortfarande tänker i Sovjettermer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar