onsdag 17 november 2010

Vi måste bli tydliga samhällskritiker

Nu bryter jag tystnaden på min blogg. Jag har varit tyst alltför länge. Det ska erkännas. Men jag har inte känt någon inspiration att skriva någonting sedan valförlusten. Istället har jag känt behov av att få reflektera kring varför så många människor sa nej till en socialdemokratiskt ledd regering. Samtidigt ska vi komma ihåg att ca 30 procent röstade på oss, men om vi jämför med valet 2002 så har vi som parti tappat väldigt många röster. Vi måste också på djupet fundera över varför endast 22 procent av alla som förvärvsarbetar i Sverige röstade på oss socialdemokrater medan 32 procent la sin röst på moderaterna. Det duger inte för oss som arbetareparti.

Saken blir ju inte bättre av att det under den senaste veckan rått rena rama vilda västern inom partiet. Hur kan internt förda samtal läcka ut till pressen? Varför har vissa personer behov av att profilera sig själva istället för att tänka på partiets bästa? För den vanlige väljaren måste den senaste veckans turbulens framtå som rena rama cirkusen.

Jag beklagar också att Mona valt att avgå men jag kan förstå och respektera hennes beslut. Mona har velat förnya partiet och hon har fört in en mer lyssnande och reflekterande ton i partiet. Jag har beundrat hennes styrka att klara av alla negativa skriverier. Nu måste vi som parti ta oss samman och se till att vi genomför en klok process för att vaska fram en ny partiledare.

Nu måste vi på en och samma gång kunna hålla ihop diskussionen om politikens innehåll, med frågan om vilket ledarskap vi behöver samt föra samtal om vilken person som på bästa sätt kan leda vårt parti under de kommande åren. Vi behöver en partiledare som står stadigt i den socialdemokratiska ideologin och som samtidigt har en förmåga att förnya och modernisera den svenska socialdemokratin.

Det är absolut inget fel på socialdemokratisk ideologi. Jag brukar sammanfatta den med tre begrepp – frihet, jämlikhet och broderskap/solidaritet. Denna ideologi står fast och behöver inte förändras. Däremot har Sverige, Europa och världen förändrats och förändras ständigt. Vi har inte samma samhälle idag som vi hade för 30-40 år sedan. Människors värderingar och attityder har också förändrats. Det är denna samhälls- och värderingsförändring som vårt förändringsarbete måste handla om.

Därför blir jag så trött på de etiketter som så ofta målas på oss socialdemokrater. Antingen är vi vänstersossar eller högersossar. Traditionalister eller förnyare. Men så är det ju inte i verkliga livet. Trots tillbakagång är vi fortfarande ett stort parti med många medlemmar och med det följer att det är högt i taket. Vi måste ta vår utgångspunkt i att vi alla är socialdemokrater som brinner för att förnya vårt parti så att vi på nytt blir ett attraktivt val för många väljare. Därför handlar det inte om vänster eller höger. Nu handlar det om att forma ett parti som förmår att transformera orden frihet, jämlikhet och solidaritet till en konkret politik som berör dagens och morgondagens människor.

Då måste vi sätta samhällskritiken i främsta rummet. Socialdemokratisk historia berättar för oss att det är just då, när vår samhällskritik har lett till rättfärdiga samhällsförändringar, som vi blivit ett naturligt val för så många människor. Vi måste tillbaka till denna samhällskritiska hållning. Vi måste bli ett parti, en folkrörelse, som börjar med samhällskritiken och utifrån de orättvisor vi ser formulerar en modern socialdemokratisk politik.

Har vi inte alltid gjort detta? Tyvärr inte, tycker jag. En stor bidragande orsak till att vi förlorade valet 2006 var just att vi mer kom att uppfattas som de som försvarade våra samhällssystem. Och vid senaste valet lyckades vi inte att förändra den bilden. Vi uppfattades mer som systembyggare än samhällskritiker.

Jag är övertygad om att den socialdemokratiska ideologin är lika aktuell som den alltid har varit. Frihet, jämlikhet och solidaritet blir aldrig för gammalt. Den svåra uppgiften är nu att klä den i en modern socialdemokratisk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar