tisdag 14 september 2010

Frågor till kd

Valet den 19 september är ett mycket viktigt val. För oss kristna socialdemokrater är det allvarligt att vår huvudmotståndare Kd valt en väg som på viktiga punkter strider mot en viktig biblisk grundprincip, nämligen ”Bär varandras bördor”. Vi undrar om Kd på fyra punkter under sin tillvaro i alliansens hägn tappat kontakten med verklighetens folk!

För det första har Kd de senaste åren medvetet försämrat den ekonomiska situationen för arbetslösa. Det innebär att tiotusentals familjer fått det ekonomiskt mycket tuffare. Försvaret från Kd är då att det leder till fler jobb eftersom de arbetslösa vill anstränga sig mer. En del människor har självklart fått jobb, men 2010 finns det betydligt fler arbetslösa än 2006.

I många av de familjer där någon är arbetslös växer idag en ny fattigdom fram. Denna ser inte Kd. För barnen innebär det ofta att veckopeng bara är en dröm, sommarlovet saknar resor och utflykter och mamma och pappa upplever ökad stress och kanske fler konflikter. Vi undrar: På vilket sätt hänger det ihop med bibelordet att bära varandras bördor?

För det andra har Kd infört ett system där en högavlönad läkare idag får betala ca 90 kronor per månad i a-kasseavgift, samtidigt som en lågavlönad restaurangarbetare får betala mer än 400 kr per månad. På vilket sätt är detta att bära varandras bördor? Vi socialdemokrater vill istället införa en låg och lika avgift för alla, 80 kronor per månad.

För det tredje: I familjepolitiken pratar nu återigen Kd om höjt vårdnadsbidrag. Vi undrar då vilken typ av familjer det är som har denna möjlighet? Knappast den ensamstående mamman eller paret med låga inkomster! Vi skulle önska att Kd istället gick samman med oss i kampen för en förlängd föräldraförsäkring, där alla föräldrar får ökad möjlighet att vara hemma med sina barn med nästan hela lönen!

För det fjärde och sista: Vari upplever Kd rättvisan med att sjuka, arbetslösa och pensionärer ska betala mer i skatt samtidigt som man sänker skatten för dem som redan har jobb?

Vi kristna socialdemokrater undrar om Kd låtit sig förblindas av den övriga alliansens tankar om att ”åt den som har ska bli givet”, medan man tar ifrån den fattige det lilla han har och uppmanar Kd att tänka om. ”Bär varandras bördor” kan för oss alla på så sätt bli en ledstjärna och inspiration i det politiska arbetet efter valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar