fredag 10 december 2010

10 fakta som sparkar

1: Regeringen slösar med skattebetalarnas pengar
Bland annat genom ökade kostnaderna för regeringskansliet under den förra mandatperioden med cirka en miljard kronor.

2: Färre jobb i välfärden
I regeringens budget framgår att antalet jobb i den offentligt finansierade välfärden blir färre både år 2009 och år 2010. Enligt regeringens bedömning försvinner 15 000 jobb i år.

3: 400 000 arbetslösa = åtta procent
Under förra mandatperioden ökade antalet arbetslösa med nästan 100 000 personer. Och kom då ihåg att Anders Borg kallade sex procents arbetslöshet ”massarbetslöshet” hösten år 2006.

4: Hög långtidsarbetslöshet OCH växande arbetskraftsbrist
1 av 3 arbetslösa är långtidsarbetslösa, vilket är en historiskt hög andel. I ett anförande i höstas sa vice Riksbankschef Svante Öberg att ”bristen på arbetskraft stiger nu snabbare än vad arbetslösheten faller. Det tyder på att matchningsproblemen på arbetsmarknaden kan bli påtagliga långt innan arbetslösheten har kommit ner på en normal nivå.”

5: Ungdomsarbetslösheten ingen ”synvilla”
Sverige har en av Europas högsta nivåer av ungdomsarbetslöshet.

6: Klyftorna växer
Regeringens ekonomiska politik har gett lika mycket till den procentenheten som tjänar mest som 25 procent av svenska folket har fått tillsammans.

7: Svensk skola halkar efter
Den nya PISA-undersökningen visar att svenska elevernas kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse försämrats.

8: Allt färre elever klarar grundskolan
Skolverket rapporterar att andelen elever som inte klarar grundskolan är den högsta sedan Skolverket började mäta 1998. Under det senaste året blev det 3 000 färre lärare i den svenska skolan. Skolklasserna blev större.

9: Cancersjuka jagas
Enligt Försäkringskassan kommer cirka 75 000 personer att utförsäkras under åren 2010 till 2014. Inte för att de är friska utanför att de nått en tidsgräns.

10: Socialbidragen ökar
Antalet mottagare av ekonomiskt bistånd har ökat i 8 av 10 kommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar