torsdag 19 augusti 2010

Blå dunster om pensionärsskatten

Jönköpings läns tre moderata riksdagsledamöter påstår i flera länstidningar att moderaterna vill sänka pensionärsskatten mest av alla. Det är inget annat än blå dunster. Det är faktiskt så att vi socialdemokrater lovar att helt ta bort gapet i beskattning mellan pensionärer och löntagare under den kommande mandatperioden. Det är inget som varken moderaterna eller deras tre övriga allianspartier har mäktat med.

Det är ju till och med så att de borgerliga partierna vill att det ska vara en skillnad i beskattning mellan pensionärer och löntagare. Det bekräftade Göran Hägglund (kd) nyligen i Sverige Radios partiledarutfrågning. Och i gårdagens radioutfrågning upprepade Maud Olofsson (c) detta. Då med motiveringen att löntagarna har extra kostnader, exempelvis resor till arbete. Ett ytterst märkligt resonemang. Skattesystemet har sedan lång tid tillbaka kompenserat för löntagarnas resor till och från arbetet. Det finns redan avdrag för resor till arbetet. Dessutom verkar inte Maud Olofsson veta det som varje pensionär så väl vet - att den dagen man får sin första pension sjunker inkomsten ner mot cirka 65 %. För regeringen räcker tydligen inte den skillnaden utan den måste förstärkas ytterliggare med en extra straffskatt.

Gå inte på de blå dunsterna! De blå partierna säger att de vill minska skatten för pensionärerna, men de vill inte ta bort skillnaden. De vill att skatteklyftan ska bestå. Det tycker vi socialdemokrater är helt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar