fredag 16 april 2010

Rättvist att pensionärer betalar mer i skatt tycker kd

Är det rättvist och moraliskt riktigt att pensionärer ska betala mer i skatt än löntagare? Självklart inte, men det tycker faktiskt kd. Tänk, det anser det parti som sagt sig prioritera äldrefrågor. Nu visar de sitt rätta ansikte. De är bara megafoner för Anders Borg och moderat högerpolitik. Det är ju till och med så att den borgerliga regeringen själv erkänner att deras skattepolitik bidragit till ökande klyftor eftersom skatternas inkomstutjämnande effekt har avtagit. Jag tycker att det är beklagligt att kd med sin bakgrund och sitt retoriska hävdande av etik, moral och värden inte lever upp till detta i praktisk politik. Det är inte underligt att allt fler väljare känner en stor besvikelse inför ett parti som säger en sak, men gör något helt annat.

För övrigt visar den borgerliga regeringens egen vårbudgetmotion att man misslyckats med den viktigaste frågan: jobben. Borgerligheten lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. Det blev tvärtom. Sysselsättningsgraden har på fyra år sjunkit med 1,6 procentenheter. Det motsvarar 100 000 förlorade jobb. Antalet personer med socialbidrag ökar med 30 procent mellan 2008 och 2010. Vi har idag 70 000 fler i utanförskap än 2006.

Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare, att sjuka och arbetslösa får försämrade villkor och att unga arbetslösa lämnas i passivitet. Det är en medveten politik från den borgerliga regeringen. Det beklagliga är att kd gillar och hyllar denna orättvisans och orättfärdighetens arbetslinje. Jag hade förväntat mig mer av ett parti som heter kristdemokraterna.

Det krävs nu en annan politik. En politik som präglas av rättvisa och solidaritet. En politik som byter färdriktning och investerar i fler jobb och minskade klyftor. En rödgrön politik för full sysselsättning.

Sverige måste också tillbaka till en politik som bygger starka offentliga finanser. De offentliga finanserna har på fyra år försämrats från ett överskott om 70 miljarder kronor till ett lika stort underskott. Och det håller inte att bara skylla på den globala finanskrisen. De enorma och orättvisa skattesänkningarna, som mest gynnat de rika, har ätit ett stort hål i statens budget.

Vi behöver mer rättvisa, mer solidaritet och vi behöver en ny politisk färdriktning.

onsdag 7 april 2010

12 miljarder mindre till välfärden

12 miljarder försvinner från kommuner och landsting nästa år. Det beskedet lämnar nu Anders Borg. Det innebär tolv miljarder mindre till välfärden. Det motsvarar närmare 35 000 välfärdsarbetare, såsom lärare, förskolelärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal.

Det här är ju inte klokt, även om det är bra att den moderatstyrda regeringen nu visar sitt rätta ansikte. För dem är skattesänkningar viktigare än mer resurser till välfärden.

Anders Borg hänvisar till Konjunkturinstitutets (KI) rapport om konjunkturläget som visar på en förbättrad utveckling i kommunerna nästa år. Men antingen så missuppfattar Borg helt och fullt KI:s rapport eller misstolkar han den avsiktligt. Hela KI:s prognos om utvecklingen för kommunsektorn bygger på att kommunerna tillförs 13,5 miljarder mer än vad regeringen hittills planerat. Utan detta resurstillskott väntar det enligt KI nedskärningar.

Kontrasten mot oss socialdemokrater blir tydlig. Nästa år behövs ett tillskott till kommunerna riktat inte minst mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar. Det är viktigare än nya stora skattesänkningar. Under det senaste året har 25 000 jobb försvunnit från kommun och landsting. Nu fattar regeringen aktiva beslut om att ytterligare 35 000 välfärdsarbetare ska bort.