fredag 29 januari 2010

Kd sviker i alkoholfrågan

Nu sviker Kristdemokraterna sina väljare igen. Det förslag till ny alkohollag som nyligen presenterades av Maria Larsson, kd, verkar ta större hänsyn till näringsintressen än till folkhälsan. Förslaget har möts av hård kritik från nykterhetsrörelsen. Det är ganska uppenbart att önskan att modernisera alkohollagstiftningen vägt tyngre än viljan att begränsa alkoholkonsumtionen.

Utredningen som föregått lagförslaget ville begränsa de nattöppna krogarnas rätt att servera alkohol till kl. 03.00. De vill inte kd och regeringen. Det är bara att beklaga eftersom vi vet att tillgång till alkohol vid extremt sena tider är en av förklaringarna till alkoholrelaterat våld.

Ett annat exempel på vad denna s.k. modernisering av alkohollagen kan leda till är att det öppnar upp för gårdsförsäljning av vin. Maria Larsson säger nu att denna fråga ska utredas. Det intressanta är vad två av hennes allianskollegor från Jönköpings län säger om detta. I en debattartikel i Jönköpings-Posten (27 jan) så skriver Helena Bouveng (m) och Annie Johansson (c) att de gläds över att regeringen nu i förslaget till en ny alkohollag vill ha en utredning ”för att se över hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EG-rätten, med ett fortsatt svenskt Systembolagsmonopol och utan negativa konsekvenser för folkhälsan”. Hela deras debattartikel handlar om att nu är det dags att tillåta gårdsförsäljning av vin. Och jag tror att deras hållning i frågan ger en ganska rättvis bild av den borgerliga regeringens hållning. Så det verkar som Kd sviker igen.

Dessutom kommer en ny alkohollagstiftning att leda till ytterligare en mängd nya serveringstillstånd genom att även restauranger som endast erbjuder kall mat ska kunna få tillstånd att servera alkohol. Nykterhetsrörelsen är allvarligt oroade över att det då blir oerhört svårt för kommunerna att klara av tillsynen.

Jag kan bara konstatera att i denna fråga så är regeringens taburetter mer viktiga än att driva en restriktiv alkoholpolitik.

torsdag 28 januari 2010

"De dricker bara kaffe och röker"

”De dricker bara kaffe och röker”. Det säger Jonas Pettersson, pressekreterare för Centerpartiet i riksdagen. Han har smygfilmat anställda på en byggarbetsplats i Uppsala som håller kafferast. Filmklippet kan beskådas på Youtube och många har blivit väldigt upprörda över pressekreterarens nedlåtande uttalande.

Och det är ju inte vem som helst som säger detta. Det är en centralt placerad centerpartist som har ambitioner för att hamna i riksdagen. Samtidigt som hans uttalande gjorde mig upprörd så blev jag inte så förvånad. Centerpartiet har ju väldigt tydligt märkt ut sig som ett högerparti som attackerar löntagare. De vill förändra LAS och de vill sänka ingångslönerna för ungdomar. Jag får faktiskt en känsla av att det finns en nedvärderande syn på arbetare och fackliga organisationer bland ledande centerpartister, särskilt bland dem som bekänner sig till nyliberalismen.

Det är i och för sig bra att sådana här dumheter läcker ut så att väljare får klart för sig vad vissa centerpartister tycker. Samtidigt kan man ju hoppas på att de s.k. folkrörelsecenterpartisterna blir starkare och kan sätta stopp för centerpartiets högervridning.