måndag 23 november 2009

Måndag morgon i november

Det är måndag morgon och ute är det grått och tråkigt. Idag ska jag förbereda möte med Svenska Missionskyrkans folkhögskolenätverk på onsdag och en skoldebatt i Emmaboda på torsdag. Och i kväll åker jag till Eksjö för möte med socialdemokraternas skolgrupp i F-län.

Jag kan se tillbaka på en mycket trevlig och händelserik vecka. I tisdags möttes ett tiotal riksdagsledamöter för en ny förenings första årsmöte. Den kallas för den svensk-palestinska parlamentarikerföreningen och är tvärpolitisk, vilket innebär att föreningen är öppen för riksdagsledamöter från alla partier. Egentligen smygstartade vi den svensk-palestinska parlamentarikerföreningen för en månad sedan. Då var vi ett tiotal ledamöter som besökte PLO-delegationen i Stockholm för möte med dess ambassadör Salah Abdel Shafi.

I fredags var det 80-års firande av Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen. Det kom mycket folk både till seminariet på ABF-huset och minglet på Sveavägen 68. Bland annat så var Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly där och framförde sina gratulationer till Broderskapsrörelsen. Senare på kvällen var vi på Aliasteatern och såg Ruts bok. Och i lördags var Broderskapsrörelsens förbundsstyrelse samlade till styrelsemöte.

måndag 9 november 2009

Flygplatstankar en novembermorgon

Nu sitter jag på Arlanda och väntar på flyget som ska ta mig och riksdagens utbildningsutskottet till Finland och Helsingfors. Under två dagar ska vi lära oss mer om hur Finland jobbar med utbildningsfrågorna. I internationella undersökningar har Finland legat i topp. Därför inställer sig genast frågan vad Finland gör bättre än Sverige. Det ska bli två väldigt intressanta dagar.

Och så några ord om Bengt Dahlqvist, vårt kommunalråd i Vaggeryds kommun. Jag har träffat en hel del kommunbor denna helg och alla är lika arga på att Bengt Dahlqvist på eget bevåg kan lova bort 5 miljonor kronor till en investering i Jönköping. Frågan är om Vaggeryds kommuninvånare har förtroende för honom? Jag är inte säker på det. Denna vecka kommer att visa om han kan sitta kvar som kommunalråd. Jag tror inte det är möjligt eftersom förtroendet för honom har naggats rejält i kanten. Jag tror att det är så som många kommunbor känner efter helgens avslöjande.