måndag 21 september 2009

En krisbudget med ökade klyftor

Finansminister Borg kan ställa in den berömda promenaden till riksdagen idag. Budgeten presenterade han redan igår för pressen. Den borgerliga regeringen prioriterar att prata med journalister. Först därefter går man till riksdagen.

Det är en krisbudget som finansministern presenterar idag. Ekonomin krymper kraftigt. Det verkligt skrämmande är att arbetslösheten fortsätter att stiga och spås bli 11,4 procent 2010 och 11,6 procent 2011. Vår arbetslöshet stiger snabbare än omvärldens, inte minst ungdomsarbetslösheten sticker i väg. Det rår inte 200 kronor i skattesänkning på utan det är ansvarslös politik.

Det är tredje budgeten i rad som finansministern skriver upp arbetslösheten och skriver ner antalet jobb. 300 000 jobb försvinner mellan 2008-2010, därav 60 000 jobb i offentlig sektor. Men politiken läggs inte om utan man fortsätter att låna till skattesänkningar. Det tycker jag är ansvarslöst. Problemet är att man ständigt lånar till skattesänkningar och det är det som gör att Sverige nu halkar efter.

Nu ökar klyftorna i samhället. Skillnaden mellan vad en pensionär och en löntagare betalar i skatt ökar. Borg lyssnar överhuvud taget inte på pensionärerna. Dessutom ökar andelen fattiga med 30 procent mellan åren 2006-2010. Och mellan åren 2006-2010 ökar kommunernas kostnader för socialbidrag med 50 procent. Tala om klasspolitik.

Vi kan inte ha en politik där Sverige halkar, utan man bör satsa på jobben, investera i välfärden, satsa mer på utbildning och vara tydlig med att när Sverige får 100 miljarder kronor i underskott, då är det ansvarslöst att låna till skattesänkningar.

fredag 18 september 2009

Blek statsminster och pinsam kd-ledare

Nu är jag tillbaka i Vaggeryd efter första veckan på det nya riksdagsåret. Det högtidliga öppnandet hölls i tisdags. Sedan dess har dagarna varit fyllda av olika möten och motionsskrivande. Men låt mig göra en kort återblick till öppnandet.

Det var ett blekt framträdande av statsministerna. Han presenterade inget nytt. Allt var redan känt eftersom den borgerliga regeringen numera struntar i riksdagen och istället släpper alla nyheter till pressen under välregisserade föreställningar. Det som irriterar mig mest är att han knycker ord och begrepp som förknippas med oss socialdemokrater men ger dem ett nytt innehåll. Det är att fara med falsk marknadsföring. För moderaterna menar nåt helt annat. Det var hans sista och sämsta regeringsförklaring. Nästa år hoppas jag att det är Mona Sahlin som står i talarstolen.

En av veckans höjdpunkter var mötet med Yehuda Shaul, officer från Israel, som startat organisationen Breaking the Silence. De har nyligen släppt en bok med berättelser från tretton israeliska soldater som vittnar om övergrepp under det senaste kriget i Gaza. Det var en shockerande och upprörande berättelse. När israeler själva berättar om sådant så inger det hopp att en förändring är möjlig. Naturligtvis blir dessa soldater kraftigt ifrågasatta av den israeliska regeringen och militären.

Kan inte heller låta bli att kommentera Göran Hägglunds, kd, senaste utspel i Dagens Nyheter. Han kritiserar Sveriges radikala elit och ställer dem mot det vanliga folket. Jag blir inte klok på vad karln menar. Jag tycker bara det är vimsigt i största allmänhet. Kanske är det ett desperat försök från kd att vinna röster inför kommande val, eftersom de dansar farligt nära fyraprocents spärren. Hägglunds utspel är bara pinsamt och genant, men det säger en hel del om kd som parti.

Läste idag även Annie Johanssons (c) lovsång till den borgerliga regeringen i tidningen Finnveden. Kan inte hjälpa att mina tankar gick till liknande utspel om den store ledaren i Nordkorea. I och för sig är det väl förståligt att hon skriver det hon skriver, men tonen i insändaren är ganska märklig. Hon beskriver allt det goda som den borgerliga regeringen gör för att trygga den svenska välfärden. Men hon nämner inte med ett ord att alla de satsningar som nu görs satt långt inne. Länge hävdade ju samma regering att det inte fanns pengar till kommuner och landsting. Men om ett år är det val så det var ju ganska väntat att sedelpressen satte igång på regeringskansliet.

måndag 14 september 2009

I morgon öppnar riksdagen

Kl 11.00 i morgon så sitter jag i min bänk i riksdagen och hör mitt namn ropas upp. Och jag svarar ja. Det är lite som barndomens skolstart. Sedan bär det av till Storkyrkan och gudstjänst. Därpå följer det offentliga öppnandet i riksdagen med tal av kungen och statsministern. Lite senare på kvällen blir det en operaföreställning på Kungliga Operan. Denna gången följer dottern med mig. Jätteroligt.

Det blir sista året, som jag hoppas, med en borgerlig regering för nästa år är det val igen. Nu väntar ett intensivt riksdagsår som kulminerar med en hektisk valrörelse.

Nu är det motionsdags i riksdagen. En masssa motioner kommer att lämnas in som ska behandlas under det kommande året. En del skriver man själv, andra ihop med olika partikollegor. Meningslöst säger en del eftersom de flesta avslås. Men jag tycker att det finns en poäng med motionsskrivandet. Då har vi ledamöter chansen att profilera för oss och hembygden viktiga frågor. Även om motionen avslås i år så kanske den bär frukt nästa år. Har du tips på en motion jag skulle skriva så är du välkommen att höra av dig.

fredag 11 september 2009

Lite rödare, lite grönare

Vi är kristen vänster, radikala och troende som glöder för fred, solidaritet och rättvisa. Vi är en progressiv kraft för ett öppet och demokratiskt samhälle, vi är lite rödare, lite grönare.

Så inleds Manifestet för kristen vänster, antaget av Sveriges kristna socialdemokrater på sin kongress i Malmö. Manifestet är ett ideologiskt dokument. Det blir ett viktigt redskap i det politiska arbetet att vinna valet 2010 och i arbetet med att bygga ett mer rättvist Sverige och en rättvis värld.

Och manifestet fortsätter: Vi strävar efter en värld utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan etniska och religiösa klyftor, utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde. Vi vill ha en värld byggd på solidaritet. Vi ska bära varandras bördor men också dela varandras glädje och framgångar.

Om du är intresserad att läsa hela manifestet så hittar du det på Broderskaps hemsida.

torsdag 10 september 2009

Rösta den 20 september och rösta rött

Kyrkovalet närmar sig med stormsteg. Söndagen den 20 september är det dags att rösta. Igår var jag i Habo och samtalade om kyrkovalet och vilka frågor vi socialdemokrater vill driva. Förra veckan var jag i Smålandsstenar i ett liknande samtal. Det är kul att se det engagaemang som finns för att vara förtroendevald kyrkopolitiker. Tyvärr är det ju alldeles för få som röstar i valet. Vi får hoppas att trenden vänder och fler går och röstar. Omkring 7 miljoner svenskar är ju medlemmar i kyrkan, så frågorna borde beröra väldigt många. Så gå nu och rösta och rösta på (s). Det gör skillnad.

onsdag 9 september 2009

Drygt 3 miljoner i vinst till privat förskola

Då och då blir jag rejält upprörd över sakernas tillstånd. Igår var en sådan dag. Då läste jag om en förskolechef som för ett år sedan fick köpa fyra förskolor av Stockholms stad för 600 000 kronor. Nu sitter vi med facit i hand. På ett år plockar denne förskolechef ut en vinst på drygt 3 miljoner kronor. Tala om klipp. Det ska löna sig att jobba som regeringen och den borgerliga majoriteten i Stockholms stad säger.

Det klingar rätt falskt med tanke på att Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson sa att man ska vara försiktig med skattebetalarnas pengar i samband med Volvo och SAAB:s kris. Men hallå! Avknoppningen av de fyra förskolorna handlar ju också om skattebetalarnas pengar.

Och valfriheten är det inte heller så noga med i Årsta, där de fyra förskolorna ligger. I och med privatisering av förskolorna har det gått från ett kommunalt monopol till ett privat. De föräldrar som vill ha sina barn i en kommunal förskola saknar nu helt alternativ.

Det är dags att säga ifrån. Våra skattemedel som byggt upp vår gemensamma välfärd ska inte slumpas bort till privata aktörer som sedan kan skära guld med täljknivar. Förskole- och skolverksamhet bekostas av skattemedel. Vinster ska därför återföras till verksamheten och inte hamna i privata fickor.

tisdag 8 september 2009

Erikshjälpen och momsfrågan

Gårdagens besök på Erikshjälpen i Holsbybrunn var mycket intressant. Det är en organisation som gör ett väldigt bra arbete. Men en fråga bekymrar dem särskilt just nu och det är hotet om att den ideella second handverksamheten ska momsbeläggas. Det skulle få allvarliga konsekvenser för många ideella second handorganisationer.

Till detta kommer att regeringen nyligen gett ett tilläggsdirektiv till den sittande utredningen i denna fråga. Det kan innebära att det kommer ett förslag om att lokaler som är ämnade för ideell verksamhet också ska betala moms på hyreskostnaden. Det kan bli ett dråpslag mot många ideella organisationer.

Jag kommer att bevaka denna fråga nogsamt.

måndag 7 september 2009

Till Erikshjälpen

Måndag morgon. Dagen började med en timmes snabb promenad kl 06.00. Nu har jag ätit frukost och ska bege mig till Erikshjälpen i Holsbybrunn. Det ska bli mycket intressant att få träffa personalen och lära mig mer om ideell verksamhet med uppgift att hjälpa människor som har det svårt.

På förra måndagens fullmäktigemöte framkom att Jan Andersson inte alltid hinner att förankra viktiga politiska beslut eller heller inte bryr sig om att inbjuda oss i oppositionen till samtal. Det är illa för demokratin. Han kunde heller inte svara på hur alla dessa kostnader för uppsägning av två tjänstemän och stora konsultarvoden skulle finansieras.